Aasta tegijad looduses 2024. Kägu

 



Igal aastal valivad keskkonnaühendused n-ö aasta tegijad looduses, see annab võimaluse senisest rohkem juttu teha mõnest konkreetsest liigist.  Aasta 2024 „tegijad“ looduses on harilik saarmas, kägu, koha, kirju-tumesilmik, harilik tamm, harilik helvik, vööthuul-sõrmkäpp, kamperriisikas ja leostunud gleimuld. 

 

Kas teadsid, et aasta lind kägu, kelle kukkumist teab küll igaüks, aga näinud on vähesed, on andnud oma nime  mitmele väljendile ja uskumusele rahvapärimuses. Üks tuntumaid on ajama käojaani ehk luiskama, kägu ajama. Käojaani ajama sai populaarseks, kui ajakirjanik ja följetonist Ernst Aleksander Joll (1902–1935)  avaldas Jaan Käo nime all humoristlikke lugusid  ja andis välja huumori-ja pilkenädalalehte Jaan Kägu (14.01.2024 ajalehest Lääne Elu  Monika Undo artikkel „„Ära aja kägu” – aastalinnust käost“ )

 

See pole aga käojaan, et kägu Elmar on käesolevaks aastaks juba Eestist lahkunud ning asus Aafrika poole teele (4.07.2024 Lõuna-Eesti Maaleht Külli Sink „Kägu Elmar sai antenni külge ja põrutas Aafrikasse“, lk 7). Elmari rännuteed saab jälgida aasta linnu lehelt

 

Veel põnevaid teadmisi ja raamatuid aasta tegijate kohta leiab Tartu Linnaraamatukogu peamaja IV korruselt, kus saab tutvuda kuni 12. septembrini näitusega „Kohalikud staarid looduses 2024“.


Klaari Tamm